Digitalis lutea


Digitalis lutea komt voor in het midden en zuiden van Europa. Sinds kort zijn ook planten in Nederland aangetroffen in enkele groeves in Zuid Limburg.
De plant wordt veel gebruikt als tuinplant. Door zijn giftigheid heeft hij niet veel last van vraatschade, konijnen en reeën blijven eraf door de vieze smaak en de giftigheid.
De plant wordt tot ongeveer 80cm hoog en heeft vrij kleine bloemen. Doordat de bloemen klein zijn kunnen hommels niet altijd bij de nectar, waardoor ze gaten bijten in de bloemen en zo als het ware inbreken. Zie hiervoor de foto's bij Digitalis kruising lutea x purpurea.
In 2010 had ik verschillende planten die een vergroeiing vertoonden, zogenaamde fasciatie. De foto's hiervan staan bij Bandvorming of fasciatie.

lutea
Digitalis lutea

lutea
Digitalis lutea

 

lutea
Digitalis lutea

lutea
Digitalis lutea

 

lutea rozetten
Digitalis lutea rozetten

 

Digitalis lutea subs. australis

In Italië en op Corsica komt de ondersoort Digitalis lutea subs. australis voor. De bloemen zijn nog kleiner dan die van Digitalis lutea en staan mooier om de steel gerangschikt, zodat het een vollere bloeiwijze is. Ondanks de kleine bloemen worden deze gewoon door de hommels bezocht en ze bijten er geen gaten in om bij de nectar te kunnen, ze hangen gewoon aan de bloem en kennelijk zijn de tongen lang genoeg om erbij te kunnen.

lutea australis
Digitalis lutea australis

lutea australis
Digitalis lutea australis

 

 

Met hartelijke dank aan Ben van Wierst, voor het sturen van de zaden van de ondersoort.