Duiken en fotografie


We duiken allebei en zijn ook beide instructeur. Onderwater fotograferen doe ik alleen en het vergt veel geduld van je duikpartner. Is het bovenwater vaak al moeilijk om niet al te lang stil te staan bij het maken van een foto, onderwater is het instellen nog veel moeilijker. Het kost daardoor nog meer tijd.

Snoeken laten de duiker heel dichtbij komen
Snoeken laten de duiker heel dichtbij komen

Vissen zijn moeilijk te fotograferen, omdat ze schuw zijn en al verdwijnen als je nog niet dicht genoeg in de buurt bent om een goede foto te maken. Gelukkig zijn er ook vissen die geheel op hun schutkleur vertrouwen en rustig blijven zitten als je voorzichtig nadert. Zo ook de hierbij afgebeelde hagedisvissen, roofvissen die stil op het koraal liggen. Daar vandaan starten ze met een enorme snelheid om kleine visjes te pakken. De bek van deze roofvissen is voorzien van een rij scherpe tanden om de prooi vast te kunnen houden.

Twee hagedisvissen
Twee hagedisvissen

Erg eenvoudig zijn de zeesterren te fotograferen, over het algemeen lopen die niet snel weg en kun je eerst rustig positie kiezen om te bepalen van welke kant je de opname wilt nemen.

Choriaster granulatus
Choriaster granulatus

Erg indrukwekkend is het onderwater landschap. Je kunt het werkelijk met niets vergelijken van wat je bovenwater gewend bent. Alleen al de wanden met koralen die je in de Rode zee kunt tegenkomen zijn zeer indrukwekkend. Hieronder een foto van een tafelkoraal en van een blauw gestippelde rog, beide opnames zijn in 1987 in Egypte gemaakt, tijdens mijn eerste grote duikreis.

tafelkoraal
tafelkoraal

blauwpuntrog
blauwpuntrog

Het duiken doen we zowel in Nederland als in het buitenland en er zijn verschillende pagina's met foto's en beschrijving. Veel plezier met de duikfoto's en bijbehorende tekst. De dia's zijn met een analoge camera (Canon A1) in een Hugyfot onderwaterhuis gemaakt en gescand met een Nikon Coolscan IV ED.