Het aanleggen van de zwemvijver


Eindelijk, het is zo ver
Eindelijk, het is zo ver

Een onderdeel van de tuin moest volgens Martha een zwemvijver worden. Aangezien ik een fanatiek baantjes zwemmer ben maakte ik uit de grap de opmerking dan wel een echte zwemvijver te willen hebben, met een 25 meter baan. We hebben op vijver gebied erg veel informatie gekregen van de familie Lanting uit Exloo. Uiteraard met nogal veel eigen inbreng hebben we de vijver aangelegd met een zwemgedeelte van 4x25 meter, met aan beide zijden een lager gedeelte om planten in te zetten van ongeveer anderhalve meter breed.

De uitgegraven zwemvijver
De uitgegraven zwemvijver

 

Deze indeling is op de foto hiernaast duidelijk te zien. De kraanmachinist heeft de vijver erg netjes uitgegraven. Doordat de bodem hier voornamelijk uit leem bestaat zijn de wanden van de vijver behoorlijk stijl geworden zonder dat ze inzakken.

De rubberfolie in de vijver
De rubberfolie in de vijver

De instap is aan de zijkant gemaakt zodat je er geen last van hebt als je baantjes gaat zwemmen.

aanleg van de trap
aanleg van de trap

Het vullen van de vijver.

Het vullen van de vijver neemt ongeveer twee dagen in beslag. We hebben met water uit een bron gevuld. Dat water lijkt prachtig helder als het uit de grond komt, maar heeft een sterke ijzer smaak. Na enkele dagen veranderde de eerst heldere vijver in een oranje ondoorzichtige poel. Als je er verder niets aan doet slaat het ijzer neer en het resultaat is dat de vijver weer heel helder is.

Het vullen met water uit de bron
Het vullen met water uit de bron

De oranje poel
De oranje poel

En weer helder met een oranje bodem
En weer helder met een oranje bodem

Randen afgewerkt met keien en grindtegels
Randen afgewerkt met een kant keien en drie kanten grindtegels 60x40 en 50x50

De zelfgezaaide plantjes van de Darmera heb ik onder water aan de kant van de vijver geplant tussen de keien. De afgelopen winter 2010-2011 waren de planten geheel ingevroren in het ijs en vreesde ik dat ze het niet zouden overleven. Dat ze nu toch bloeien is een leuke verassing. Na vele malen aanplanten doet het fonteinkruid het nu ook goed, gelukkig want het is een echte waterplant dus goede zuurstof producent.

Darmera
Darmera

fonteinkruid
fonteinkruid

Voor enkele van de bewoners van de vijver kun je kijken bij diversen op deze website onder Amfibieën. Bij het zwemmen is het heel gewoon dat hiervan een groot aantal toeschouwers op de kant zit.

Een foto van de vijver op 13-10-2011.

vijver overzicht 13-10-2011
vijver overzicht 13-10-2011